Burgers in het centrum van de democratie

Publié le lundi 10 février 2020
Rédigé par 
vansantvoetst

**Nederlandse vertaling:**

De gemeente is het eerste aanspreekpunt van de burgers met de overheid en de politiek. Het is dus op lokaal niveau dat de inwoners het beste gepositioneerd zijn om hun democratie terug te winnen. De factoren van democratisch wantrouwen moeten worden gehoord en burgerparticipatie kan al op lokaal niveau antwoorden geven.

Het project van de bewonersvergadering en het gedeelde budget, dat op 30 januari 2020 in de gemeenteraad wordt besproken, heeft precies deze herovering tot doel.

Het gedeelde budget beoogt ook het meest efficiënte en rechtvaardige beheer van gemeenschappelijke goederen ten voordele van iedereen. De inwoners zijn de partners van gemeentelijke acties: van de definitie en keuze van deze acties tot hun uitvoering, met de steun van gemeentepersoneel, zullen de Oudergemnaars de te behandelen problemen aanwijzen en oplossingen voorstellen om de leefomgeving te verbeteren en het samenleven te versterken, vertrekkende vanuit hun gevoel en behoeften. Aan het einde van het proces zal de uiteindelijke beslissing over de goedkeuring van het gedeelde budget, die formeel aan de gekozen vertegenwoordigers toekomt, in feite het resultaat zijn van het werk dat hand in hand is uitgevoerd met de burgers en de diensten van de administratie.

Het educatieve doel van het project, dat hand in hand gaat met de transparantie van het proces, zal daadwerkelijk zorgen voor burgerlijke empowerment: keuze van projecten binnen een bepaald budget, leren omgaan met publieke, wettelijke en tijdsgebonden beperkingen, enzovoort.

Ook de oprichting van een ruimte voor burgerdebat door het vormen van wijkvergaderingen en de bewonersvergadering zal benadrukt worden. Deze ruimte zal worden gewaardeerd door de adviserende rol bij bepaalde projecten en meer in het algemeen door de mogelijkheid om de wijkvragen op een gestructureerde manier door te geven aan het College en de Raad.

Verder zullen we de deelname van jongeren aan het gedeelde budget benadrukken, en het feit dat dit niet beperkt is tot alleen kind- of jeugdgerelateerde kwesties. Dit zal een praktische benadering van burgerschapsvorming mogelijk maken, met echte projecten waar zij de actoren en begunstigden van zullen zijn.

De betrokkenheid van de jeugd van Oudergem zal worden aangemoedigd, evenals die van de meest kwetsbare groepen zoals ouderen en eenoudergezinnen. De toegankelijkheid van het proces voor deze groepen zal zorgvuldig worden bewaakt en geëvalueerd. Het doel is de deelname van iedereen te verzekeren aan de opbouw van een diverse en inclusieve samenleving.

De Ecolo-Groen-fractie verheugt zich op deze nieuwe bladzijde in de geschiedenis van de gemeente die we samen zullen schrijven.

Réseaux sociaux

Suivez-nous sur les réseaux sociaux et faites entendre votre voix !