De Ecolo-Groen groep zet zich in voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen.

Publié le 28 février 2020
Rédigé par 
vansantvoetst

Elk jaar op 8 maart wordt de internationale dag van de rechten van de vrouw gevierd over de hele wereld. Het is dus een belangrijke dag voor de strijd voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen, en voor de ondersteuning van vrouwen wereldwijd in dit proces.

Maar gelijkheid tussen vrouwen en mannen moet ook op lokaal niveau een dagelijkse zorg blijven. Want hoewel de gelijkheid tussen vrouwen en mannen vandaag de dag door de Belgische wet wordt gegarandeerd, blijft geweld tegen vrouwen bestaan. Het zijn voornamelijk vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en seksueel geweld en, in de openbare ruimte, worden vrouwen nog te vaak geconfronteerd met seksistische opmerkingen, intimidatie of seksuele agressie. In 2018 werden in het Brussels Gewest zo’n 3.796 gevallen van huiselijk geweld geregistreerd en werden 37 gevallen van femicide geteld.

In aanloop naar de internationale dag van de rechten van de vrouw keurde de gemeenteraad op 20 februari 2020 daarom een motie goed tegen geweld en discriminatie tegen vrouwen en voor de erkenning van femicide.

Aangezien geweld tegen vrouwen een wereldwijd probleem is dat hun fysieke en mentale gezondheid schaadt en hun deelname aan de samenleving belemmert, en aangezien een man die een vrouw slaat niet als een geïsoleerd fenomeen mag worden beschouwd maar bijdraagt aan ongelijkheden op alle levensgebieden en dus de vooruitgang van de samenleving als geheel naar democratie belemmert, is het de bedoeling van de gemeente om met name de preventieve as van de strijd tegen geweld tegen vrouwen te versterken.

Oudergem zal zo een essentiële rol spelen in deze lange strijd door de betrokken actoren rond de tafel te brengen in een transversale werkgroep die zich zal bezighouden met alle kwesties die verband houden met de gelijkheid van vrouwen en mannen in het lokale leven, met bijzondere aandacht voor geweld tegen vrouwen. De oprichting van een gemeentelijk plan zal het mogelijk maken specifieke doelstellingen te identificeren en te evalueren. En aangezien geweld een zaak is van iedereen en alle levensdomeinen beïnvloedt, zal de gemeentelijke strijd tegen geweld tegen vrouwen de eerste kring van betrokken actoren overstijgen. Er zal onder andere worden gezorgd voor de opleiding van gemeentelijke medewerkers, de inrichting van een toegankelijke, veilige en gezellige openbare ruimte voor iedereen, de implementatie van een gendergevoelig budget, evenals sensibiliseringsacties voor de burgers, in het bijzonder voor jongeren en sporters.

Met deze motie verbindt de gemeente zich ertoe haar verantwoordelijkheid te nemen in de strijd voor een werkelijk democratische samenleving, en wel op een concrete manier.