Toutes les propositions

#8 Samenleven in diversiteit

Gratis diensten aanbieden zoals een weggeefbeurs, een kruidenierswinkel en een sociale kantine. Het aanbod van diensten en vrijetijdsactiviteiten voor senioren versterken. Een intersectionele aanpak hanteren om onze beslissingen te sturen in de richting van meer inclusiviteit. Laten we de titel “gastvrije gemeente” waarmaken door meertalige gidsen, multiculturele activiteiten, een duidelijke en gebruiksvriendelijke website, enz.

1. Alle hefbomen activeren ten dienste van solidariteit

De algemene regels voor de toekenning van werkloosheidsuitkeringen en sociale uitkeringen vallen onder de verantwoordelijkheid van de federale regering. De financiering van de OCMW’s en het beleid voor sociale cohesie is grotendeels afhankelijk van de gewesten. De lokale overheid en het OCMW beschikken echter over heel wat hefbomen die hen in staat stellen solidariteit op te bouwen en de emancipatie van kansarmen te ondersteunen.

  • We zullen zorgen voor een transparante en professionele werking van de Sociale Actie Raad van het OCMW Oudergem. De besluitvormingsmethoden worden duidelijk uitgelegd aan de begunstigden en de sociale bijstand wordt toegekend volgens expliciete criteria. De maatschappelijk werkers zullen erop toezien dat de privacy van de begunstigden wordt gerespecteerd.
  • We verwerpen de logica van sancties gekoppeld aan het Individueel Project voor Sociale Integratie.
  • We zullen de gepaste sociale diensten (energiediensten, schuldbemiddeling, huisvestingsdiensten, professionele integratie, enz.) versterken door financieel in te grijpen op de prijzen van de aangeboden diensten en door voldoende gemeentelijke middelen toe te kennen aan het OCMW;
  • We zullen burgers voorzien van voldoende collectieve goederen en diensten (kinderdagverblijven, rusthuizen, openbare huisvesting, noodwoningen, digitale ruimte, kant-en-klaarmaaltijden, collectieve wasserij, naschoolse opvang, huiswerkklas, sportfaciliteiten, alfabetiseringscursussen, enz.) Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de toegang voor mensen in de marge van de samenleving en aan de diversiteit van deze gemeenschapsvoorzieningen.
  • We informeren en helpen alleenstaande ouders met kinderen om hun zaak bij DAVO in te dienen als hun ex-partner geen alimentatiegeld betaalt.
  • We zullen initiatieven opzetten of ondersteunen zoals weggeefbeurzen, gratiferias, sociale kruidenierswinkels en kantines, en platforms om goederen samen te brengen, zodat iedereen kan deelnemen aan collectieve activiteiten die mensen aanmoedigen om samen te komen, onafhankelijk te worden en huishoudbudgetten te verlichten.
  • We zullen verschillende medewerkers van de gemeente blijven trainen in gebarentaal om ervoor te zorgen dat doven en slechthorenden worden verwelkomd en ondersteund, met name in kinderdagverblijven, scholen en ons rusthuis.
  • We zullen een adviesraad oprichten van mensen met een handicap, om te helpen bij het opstellen van een gemeentelijk handvest voor inclusie.
  • We zullen de eenheid herwaarderen die mensen met een handicap ondersteunt bij het verkrijgen van hun rechten en het indienen van hun aanvragen.
  • We zullen de sociale diensten van de lokale overheid versterken om mensen in moeilijkheden te ondersteunen en bij te staan, vooral met betrekking tot administratieve procedures, onafhankelijkheid, toegang tot gezondheidszorg en mobiliteit.
  • We zullen overheidsopdrachten afhankelijk maken van de naleving van toegankelijkheidsnormen.
  • We zullen de lancering overwegen van een transversaal plan voor armoedebestrijding, opgesteld, geëvalueerd en aangepast door een begeleidingscommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente, het OCMW en verenigingen via een adviesraad.
  • We zullen de praktijken van de OCMW’s harmoniseren op het vlak van sociale, mentale en fysieke bijstand.

2. Voor een gemeente die toegang tot sociale rechten garandeert

Het “Niet-gebruik van rechten” verwijst naar iedereen die, om welke reden dan ook, geen uitkering of dienst ontvangt waar hij of zij recht op heeft. Dit fenomeen treft vooral de meest kwetsbare individuen en gezinnen, en kan worden waargenomen op vele gebieden: minimale sociale uitkeringen en toelagen, onderwijs, cultuur, gezondheid, huisvesting, werkgelegenheid, enz. Het is bijzonder zorgwekkend en we moeten actie ondernemen. Om het gebrek aan toegang tot rechten te bestrijden, zetten we ons in voor :

  • We zullen een document in duidelijke taal opstellen voor kwetsbare mensen, waarin hun rechten en de beschikbare diensten worden uitgelegd.
  • We zullen bijeenkomsten organiseren om burgers en de verschillende spelers samen te brengen, die betrokken zijn bij de strijd tegen het niet gebruiken van sociale rechten.
  • Via panels zullen we gebruikers betrekken bij de herziening van administratieve documenten en informatie op de gemeentelijke website. Dit om ervoor te zorgen dat deze duidelijk en toegankelijk zijn.
  • We zullen de rol van openbare schrijvers en IT-specialisten versterken in samenwerking met de vrijwilligerssector om mensen te helpen hun rechten uit te oefenen.
  • We zullen onze ‘inloop-kinderopvang’ (halte-garderie) ondersteunen en versterken, evenals innovatieve projecten van kinderopvang voor ouders die een opleiding volgen, werk zoeken of om andere persoonlijke redenen (gezondheid, geboorte, overmacht, enz.).
  • we zullen de verklaring herwaarderen waarin de doelstellingen van het gemeentebeleid voor LGBTQIA+-personen worden benadrukt.
  • We zullen de sociale diensten van de gemeente versterken voor mensen op sleutelmomenten (het vrijkomen uit de gevangenis, het verlaten van het ziekenhuis, jeugdherbergen, opvangcentra voor vluchtelingen, enz.). Dit om een preventieve en geïntegreerde aanpak te ontwikkelen.
  • We zullen alle verenigingen voor preventie en schadebeperking (harm reduction) ondersteunen en initiatieven opzetten om het publiek bewust te maken van de noodzaak om riskant gedrag van drugsgebruik te verminderen.
  • Deze engagementen moeten ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot de rechten en diensten waar hij of zij recht op heeft, om zo bij te dragen aan een rechtvaardigere samenleving met meer solidariteit.

3. Innovatieve initiatieven voor senioren

Oudergem is erin geslaagd een positieve visie op haar senioren te ontwikkelen en hen te zien als actieve leden van de gemeenschap die bijdragen tot haar welvaart. De gemeente moet, in samenwerking met andere openbare instanties en de privésector, blijven innoveren en tegemoetkomen aan de behoeften van de ouderen op het vlak van diensten, openbaar vervoer, huisvesting, stadsontwikkeling, gezondheidszorg, opleiding, tewerkstelling en burgerparticipatie.

  • We zullen een speciale afdeling oprichten binnen de administratie om het aanbod van activiteiten te centraliseren en een ondersteuningsbeleid voor senioren te voorzien (thuishulp, advies, intergenerationele projecten).
  • We zullen een adviesraad oprichten om senioren te betrekken bij beslissingen die hen aangaan.
  • We zullen een platform opzetten om de actoren die betrokken zijn bij thuisondersteuning te coördineren, de samenwerking versterken en transversale kwesties identificeren.
  • We zullen groepshuisvesting en intergenerationele huisvesting ondersteunen als alternatieven voor tehuizen.
  • We blijven gratis “seniorendoosjes” aanbieden voor in de koelkast met essentiële medische informatie voor de hulpdiensten.
  • We zullen de oprichting van een centrum voor dagverzorging ondersteunen voor mensen die niet in een residentiële dienst willen verblijven of om respijt te bieden aan hun familie.
  • In overleg met lokale spelers, zullen we het bewustzijn vergroten over de gevolgen van klimaatverandering en welke de beste werkwijzen zijn voor het geval van een hittegolf.
  • We zullen bijzondere aandacht besteden aan de toegankelijkheid van voorzieningen voor ouderen: veilige trottoirs, zonder hobbels en rommel, veilige zebrapaden met langere fasen bij verkeerslichten. Dit soort voorzieningen zijn ook nuttig voor andere gebruikers (kinderen, PBM’s, enz.).

Deze toezeggingen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat ouderen een actief, onafhankelijk en geïntegreerd leven kunnen leiden in onze gemeente, terwijl ze de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om hun levenskwaliteit te verbeteren.

4. Een gemeente die betrokken is bij het verminderen van genderongelijkheid

  • We zullen alle agenten in de gemeente en de politiezone opleiden in gendergelijkheid, seksistisch en seksueel geweld, de rechten van genderminderheden, hoe genderstereotypen te herkennen en hoe te voorkomen dat ze worden gereproduceerd. We zullen de opvang en ondersteuning van slachtoffers op politiebureaus verbeteren.
  • We zullen financiële steun of steun in natura bieden, met name door gebouwen ter beschikking te stellen, aan verenigingen en spelers die zich inzetten voor gendergelijkheid.
  • We zullen een gemeentelijke adviescommissie “Gendergelijkheid” opzetten met lokale belanghebbenden op het gebied van gendergelijkheid en de rechten van genderminoriteiten.
  • Alle gemeentelijke beleidsmaatregelen worden positief geëvalueerd op hun effect op gendergelijkheid.
  • We zullen genderbudgetting toepassen, d.w.z. we zullen ervoor zorgen dat lokale financiën worden gebruikt ten gunste van zowel mannen als vrouwen, in het bijzonder bij het aanbieden van sport- en culturele activiteiten of activiteiten voor kinderen en jongeren.
  • We zullen vrouwelijk ondernemerschap ondersteunen en bevorderen.

Veiligheid op straat, in bars, online

  • We zullen campagnes ontwikkelen om geweld op straat of op feestjes te voorkomen, naar het voorbeeld van de Angela-campagne, in samenwerking met de horeca.
  • We zullen campagnes ontwikkelen om cybergeweld, cyberpesten en online haat te voorkomen.
  • We organiseren verkennende groepswandelingen met de vrouwen van de gemeenschap om de factoren te identificeren die bijdragen aan de veiligheid en onveiligheid in een buurt, plein of straat (verlichting, inrichting, straatmeubilair, enz.).

LGBTQIA+ fobieën bestrijden

  • We zullen de politie bewuster maken van LGBTQlA+-fobie door hen training aan te bieden en we zullen de manier waarop slachtoffers op politiebureaus worden ontvangen, verbeteren.
  • We zorgen voor onmiddellijke bescherming en herhuisvesting van LGBTQlA+ mensen

Intrafamiliaal geweld

  • De strijd tegen intrafamiliaal geweld moet gebaseerd zijn op een degelijke diagnose van het probleem in de gemeente. We zullen de techniek van focusgroep gebruiken om aanbevelingen op te stellen over het voorkomen van geweld tegen vrouwen in onze politiezone en over de behoeften en middelen die op het gemeentelijk grondgebied beschikbaar zijn.
  • In nauwe samenwerking met de andere bestuursniveaus zullen we bijdragen tot een adequate en onmiddellijke bescherming van de vrouwen en kinderen (noodopvang, adequate opvang in politiebureaus, herhuisvesting, enz.)
  • We zullen ervoor zorgen dat onze politiezone systematisch herbezoeken uitvoert.
  • We zullen trainingen ontwikkelen/versterken voor mensen die in direct contact staan met slachtoffers en/of plegers van geweld.
  • We zullen de samenwerking en coördinatie bevorderen tussen de verschillende lokale diensten die steun en bijstand verlenen aan slachtoffers van geweld. We zullen lokale, gerichte en algemene preventiecampagnes ontwikkelen. We zullen impuls geven aan preventieve acties in educatieve omgevingen (scholen, sportcentra, culturele en vrijetijdsvoorzieningen, enz.)
  • We zullen de informatie over de rechten van slachtoffers ondersteunen door diensten voor slachtofferhulp zichtbaarder te maken en door professionals op te leiden die in contact kunnen komen met slachtoffers (bijvoorbeeld apothekers opleiden tijdens COVlD-opsluitingen).

Vrouwen in de geschiedenis promoten

  • We zullen een erfgoedbeleid ontwikkelen dat het matrimonium van de stad waardeert.
  • We zullen straten en openbare voorzieningen benoemen naar vrouwen die zich op verschillende gebieden hebben onderscheiden. Dit doen we bij de aanleg van nieuwe wegen of door straten in de gemeente een andere naam te geven. Waar mogelijk en gepast zullen we de namen van beroemde vrouwen uit de gemeente promoten om onze geschiedenis en al haar rijkdom te benadrukken. We zullen samenwerken met de MIVB om de namen van bepaalde haltes te veranderen.
  • Samen met de culturele instellingen van de gemeente, zullen we werken aan een programmering die gericht is op gendergelijkheid (bijvoorbeeld een tentoonstelling van vrouwelijke kunstenaars, een representatief aantal van elk geslacht in de podiumkunsten…).

5. Ouderschap en opvoeding

Diensten voor ouders

  • We zullen de oprichting ondersteunen van ouder/kind opvangcentra en we zullen initiatieven ondersteunen die verband houden met post-partum hulp voor ouders, in het bijzonder moeders.
  • We zullen het aantal plaatsen voor kinderopvang uitbreiden en waar mogelijk flexibele en ruime werktijden aanbieden om tegemoet te komen aan de verschillende werkritmes van ouders en het gemakkelijker te maken om werk en gezinsleven te combineren.
  • Bij grote evenementen en culturele voorzieningen, zullen we kinderopvang en/of tijdslots met activiteiten die openstaan voor kinderen en hun ouders mogelijk maken.

Diensten voor kinderen en jongeren

  • We zullen stereotypen bestrijden en het bewustzijn van gendergelijkheid in het onderwijs vergroten.
  • We zullen de faciliteiten en uitrusting voor kinderen in speeltuinen en parken diversifiëren om de deelname van meisjes, die nog steeds in de minderheid zijn in openbare ruimten, en van kinderen met een handicap aan te moedigen.
  • We zorgen ervoor dat sportfaciliteiten toegankelijk zijn voor zowel meisjes als jongens aan de hand van analysecriteria: verhouding van uren toegewezen aan mannen- en vrouwenclubs, beschikbaarheid van vrouwenkleedkamers, evenredigheid van subsidies in verhouding tot het aantal leden. We zullen de aanwerving van meisjes door sportteams bevorderen.
  • We zullen de ontwikkeling van nieuwe gemengde sporten bevorderen (bijv. ultimate frisbee, paddle, oriëntatielopen).
  • In samenwerking met lokale jeugd- en jongerenwerkers zullen we ervoor zorgen dat activiteiten en locaties toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor meisjes en tieners.
  • We zullen de ruimte in de speeltuinen eerlijk verdelen, zodat het activiteitenaanbod gevarieerd is en meisjes niet naar de rand van de speeltuin worden gestuurd (bijv. geen centraal voetbalveld).

6. Een inclusieve openbare ruimte

Een egalitaire gemeente is ook een gemeente die door haar plaatsnamen, haar erfgoedbeleid en de inrichting van haar openbare ruimten iedereen verwelkomt, zichtbaarheid geeft aan vrouwen en hun rol in onze geschiedenis en inspirerende rolmodellen biedt voor iedereen. De renovatie van het Gemeentehuis zal hier een voorbeeld van zijn.

  • We zullen gender expertise integreren in stadsvernieuwing en regionale planning.
  • We zullen ervoor zorgen dat openbare toiletten proper en toegankelijk zijn.
  • We zullen ervoor zorgen dat menstruatieproducten gratis worden uitgedeeld in deze toiletten, in administratieve gebouwen en in scholen.
  • We zullen openbare ruimten veiliger maken met goede verlichting en passende voorzieningen.
  • We zullen gezinsvriendelijke fietspaden en fietsenstallingen ontwikkelen: brede fietspaden, voldoende parkeergelegenheid voor bakfietsen, een kaart met gezinsvriendelijke routes, enz.
  • We gaan racistische, seksistische en LGBTQlA+fobische reclame in de gemeente verbieden.
  • We zullen ervoor zorgen dat het Smart Cities-beleid ook de strijd tegen de digitale kloof omvat (vooral ouderen en kansarmen, waaronder veel vrouwen, worden hierdoor getroffen).
  • We zullen ervoor zorgen dat vrouwen aanwezig zijn in het beleid voor burgerparticipatie (tijdschema’s, mogelijkheden voor kinderactiviteiten, leiderschapstechnieken, etc.).

7. Onze gemeente, verrijkt door haar multiculturele achtergrond

Ons land is een land van geschiedenis en immigratie. Dit heeft onze cultuur verrijkt en het multicultureel beeld van ons land gevormd. Dit is de identiteit van België en van het Brussels Gewest in het bijzonder. Diversiteit is een buitengewone rijkdom en kans, maar het kan ook een bron van spanning zijn. Onze ervaring met lokale acties leert ons dat deze moeilijkheden meestal worden opgelost via dialoog.

  • We willen de diversiteit van culturen en levensstijlen erkennen en waarderen door uitwisseling tussen culturen aan te moedigen. Het doel is ervoor te zorgen dat iedereen een rol kan spelen in het vormgeven van de samenleving. Wat ons samenbrengt is oneindig veel sterker dan wat ons scheidt.
  • We willen dat onze gemeente een plaats is die openstaat voor de wereld, een plaats waar echt gelijke kansen zijn, waar iedereen de middelen heeft om zich te ontplooien en deel te nemen aan het gemeenschapsleven.
  • We hebben ook een project ‘samenleven’ opgezet, dat wordt geleid door het Huis van Preventie en gericht is op ontmoetingen en uitwisselingen tussen verschillende gemeenschappen.

Culturele diversiteit erkennen en bevorderen

  • Met respect voor en met de mogelijkheden van de pedagogische projecten van elke school, zullen we het onderwijsteam helpen om de opportuniteiten van culturele diversiteit op school ten volle te benutten. Dit door hen hulpmiddelen aan te bieden van gespecialiseerde verenigingen die erkend zijn op het gebied van diversiteit, om een echt beleid van samenleven en respect voor de meervoudige identiteiten van leerlingen en hun ouders op te zetten.
  • We zullen politieagenten trainen in culturele diversiteit en zorgen voor de aanwerving van vrouwen en diversiteit bij de politie. Vrouwen en mensen met een allochtone achtergrond moeten beter vertegenwoordigd zijn bij de politie. We zullen informatie-, bewustmakings- en wervingscampagnes opzetten die gericht zijn op specifieke groepen, zoals vrouwen en mensen van buitenlandse afkomst.
  • We willen ons richten op buurtpolitie in wijken. Buurtagenten leren kennen, de dialoog tussen bewoners en de politie ondersteunen en lokale evenementen organiseren helpen allemaal om de sociale cohesie en het gevoel van veiligheid te versterken.
  • We zullen een voltijdse ambtenaar voor diversiteit aannemen binnen het gemeentebestuur. Hij of zij zal worden aangeworven of opgeleid om de ontwikkeling van inclusieve praktijken binnen het bestuur aan te moedigen, zodat het een voorbeeldfunctie vervult op het gebied van gelijke kansen. Dit geldt zowel voor het beheer van het gemeentepersoneel (aanwerving, opleiding, enz.) als voor de relaties met de gebruikers. Geslacht, handicap, etnische afkomst, seksuele geaardheid: de Diversity Officer zorgt ervoor dat ieders identiteit wordt gerespecteerd.
  • Wanneer het gemeentebestuur met zijn burgers communiceert om festivals, straatmarkten, rommelmarkten of andere evenementen te promoten die tot doel hebben burgers samen te brengen, ongeacht hun herkomst, zullen we enkele woorden toevoegen in de talen die het meest gesproken worden in de gemeente, in overeenstemming met de taalwetten en de jurisprudentie van het Permanent Comité voor taalcontrole. Op die manier kunnen mensen die deze talen spreken, zelfs als ze een nationale taal beheersen, de aandacht op zich vestigen en zich welkom voelen, en het zal de ontmoetingsmogelijkheden tussen mensen van verschillende herkomst bevorderen.
  • We zullen ervoor zorgen dat de belangrijkste documenten van de gemeente toegankelijk zijn in verschillende talen, zoals Engels, Japans en Arabisch, en dat er pictogrammen worden gebruikt om documenten begrijpelijker te maken voor mensen die het Frans of Nederlands gedeeltelijk beheersen of analfabeet zijn.
  • We zullen een multiconfessioneel perceel inrichten op de gemeentelijke begraafplaats en toestaan dat begrafenissen op een seculiere locatie worden gehouden. Op de gemeentelijke begraafplaats moet een multiconfessioneel perceel worden ingericht zodat alle burgers in België volgens hun levensbeschouwingen of religieuze overtuiging begraven kunnen worden. We verdedigen ook de terbeschikkingstelling van een ruimte voor mensen die een niet-confessionele begrafenis wensen. Wij zullen zorgen voor de middelen om deze vrije keuze mogelijk te maken.
  • We zullen interculturele ontmoetingen ontwikkelen om vooral culinaire, muzikale, dans en folkloristische culturen te promoten. Deze evenementen zullen sociale banden creëren, verrijken onze culturen en laten zien hoe effectief interculturaliteit kan zijn.
  • Om de drempels om een sport te beoefenen zoveel mogelijk te verlagen, bieden we de mogelijkheid om niet-gemengde tijdsloten aan te vragen in de sportfaciliteiten van de gemeenschap. We zullen ervoor zorgen dat we geen tijdslot toekennen aan een groep mensen die elkaar discrimineren omdat ze apart van de anderen willen zijn. Aanvragen voor sportlessen voor alleen vrouwen – zonder dat er sprake is van discriminatie bij de keuze van vrouwen – worden echter geaccepteerd zolang dit de emancipatie van vrouwen mogelijk maakt door hen in staat te stellen het huis uit te komen en samen met anderen deel te nemen aan nieuwe sportieve of sociaal- culturele activiteiten in openbare voorzieningen.
  • We zullen een inventarisatie maken van de koloniale sporen in de stad, zodat we vervolgens kunnen werken aan koloniale herdenking in de openbare ruimte.

De opvang en integratie van de diverse inwoners van Oudergem organiseren

  • We zullen vluchtelingen verwelkomen met waardigheid, tolerantie en respect voor ieders levensstijl en religieuze overtuiging, binnen het kader van respect voor de wet.
  • We nemen burgerinitiatieven op die hierbij betrokken willen raken en moedigen mensen uit verschillende culturen aan om elkaar te ontmoeten en op een zorgzame manier samen te leven. Maatschappelijk werkers staan klaar om te helpen, net als bemiddelaars om conflicten als gevolg van misverstanden te voorkomen.
  • We zullen uitwisselings- en ontmoetingsinitiatieven in het algemeen belang organiseren en bekendmaken, om stereotypen te doorbreken en de positieve bijdragen die ze kunnen leveren te laten zien.
  • We zullen steun verlenen, met name op administratief niveau, aan initiatieven om migranten na hun regularisatie bij burgers onder te brengen terwijl ze op zoek zijn naar huisvesting. We zullen hen begeleiden bij het zoeken naar huisvesting.
  • We zullen een comité “gastvrije gemeente” oprichten dat lokale spelers samenbrengt om naar hun behoeften te luisteren en nauw samen te werken op basis van de realiteit van de gemeente, de lokale behoeften en de ervaringen van de spelers. Dit comité zal ook een analyse maken van het betrokken publiek om de nodige beleidslijnen te bepalen.
  • Naast de essentiële menselijke ondersteuning zullen we een welkomstpakket verstrekken aan alle nieuwkomers in de gemeente. Het welkomstpakket, dat op dezelfde manier zal worden uitgedeeld aan alle nieuwe bewoners, zal informatie bevatten over het leven in de gemeente (hoe de administratie werkt, openbaar vervoer, school en buitenschoolse activiteiten, afvalbeheer, enz.) evenals een positieve, niet stigmatiserende tekst waarin alle rechten, vrijheden en plichten worden uiteengezet die de basis vormen van ons sociaal contract.
  • We zullen officiële taalcursussen versterken en ontwikkelen. Het leren van een officiële taal is essentieel voor een succesvolle integratie. Met de hulp van scholen, huiswerkklassen en verenigingen zullen we taalcursussen ontwikkelen voor volwassenen en kinderen in de gemeente die een van de landstalen niet beheersen.
  • We zullen een systeem van peterschap/meterschap ontwikkelen voor de NBMV (Niet begeleide Minderjarige Vreemdelingen) uit het Fedasil opvangcentrum. We zullen deze vormen van steun ontwikkelen in overleg met verenigingen, zodat deze mensen zich soepel kunnen integreren in het sociale weefsel.
  • We zullen voldoende middelen investeren in scholen om de kinderen van alle migranten te ondersteunen, hen in staat te stellen te integreren met andere leerlingen en zo het samenleven en de solidariteit tussen gezinnen te bevorderen. We zullen onthaalklassen ontwikkelen om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van migrantenkinderen die recent in België zijn aangekomen.
  • We zullen alle wettelijke middelen die Oudergem ter beschikking heeft, aanwenden om ons te verzetten tegen de bouw van gesloten centra op haar grondgebied.

Réseaux sociaux

Suivez-nous sur les réseaux sociaux et faites entendre votre voix !